maandag 8 december 2014

Zelfgemaakte kroketten

Wat mis je als Nederlander in het buitenland behalve de stroopwafels en drop? juist de kroketjes en frikandellen. Ik ben er ook zo een van die dat onwijs mist en hmm ik wil gewoon af en toe , heel af en toe een broodje kroket.
Maarja hoe doe je dat nou als je niet in Nederland woont en de enige croquetes  hier zijn alleen met ham en of kaas zijn.  Dan ga je zelf zoeken en proberen totdat je het recept hebt gevonden voor je eigen gemaakte kroketten!


Het is zeker even wat werk , het vergt wat geduld en het is een lekker knoei werkje maar het is zeker een keer leuk om je eigen kroketten te maken want geloof mij als het zelf gemaakt is smaakt het stiekem toch een beetje beter dan die van dobben al is het alleen maar de trots die je hebt voor je eigen kroketten ;)




voor de bouillon

  • 500 gram sukadelap of runderpoulet
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • anderhalf ui
  • laurierblad
  • klein handje vol peterselie
  • 1 teentje knoflook

Doe in een pan 1.2 liter water en alle ingrediënten die hierboven staan beschreven en laat dit minstens 3 uur trekken .
Je houd ongeveer de helft van het water over als bouillon wat je later gebruikt voor de ragout. Zorg ervoor dat je 0.5 liter bouillon koud is voordat je het gebruikt voor de ragout
Snijd het vlees in echt ieniemieni stukjes het moet tenslotte in de kroket. De rest van de groentes kan je weggooien.


Voor de ragout

  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • halve ui fijngesnipperd
  • 0.5 liter bouillon
  • worchester saus
  • peterselie fijn gesneden
  • specerijen: Nootmuskaat , Foelie , kaneel , steranijs,

Smelt de boter in de pan en voeg de fijn gesnipperde ui toe. Bak dit niet aan !!! maar gewoon zachtjes mee laten smelten.
Voeg de bloem nu toe en laat dit mee garen terwijl je af en toe roert de gedurende 3 minuten totdat de bloem wittig word.
Voeg al roerend de koude bouillon toe met een garde en je zult zien dat er vanzelf een gladde massa ontstaat
Doe nu het vlees en de fijngesneden peterselie erdoor heen en spatel dit er door heen de gedurende 4 minuten
Doe je specerijen mix van de nootmuskaat , foelie , kaneel en steranijs bij het mengsel ( Let op ik heb dit op eigen smaak toegevoegd en oeps niet opgeschreven maar doe maar klein ieniemienie beetje van de kaneel en steranijs erbij!! de nootmuskaat en foelie kan je meerdere theelepels van toevoegen) Voeg ook de worchestersaus , zout en peper toe.
als je proeft tussendoor doe dit dan telkens met een schone lepel , anders kan je er voor zorgen( door je speeksel ;) ) dat de ragout niet meer stijf word

Schep je ragout in een diep bord , bakplaat of iets dergelijks en laat het minstens 4 uur opstijven in de koelkast

Nadat je ragout helemaal is opgesteven kun je er kroket vormen van gaan maken.
Ik heb eerst de kroketten allemaal gevormd en daarna door een ei mengsel ( 2 eieren geklutst) en paneermeel gerold. Zorg er voor dat ze goed bedekt zijn aan alle kanten want je wilt immers geen leeg gelopen kroketten ;)



Laat nu de gerolde kroketten weer minstens 1.5 uur opstijven in de koelkast, dit doe je omdat ze dan goed stevig blijven als je ze gaat frituren en dus niet uit elkaar vallen.

en heee heee , na al dat opstijven en voorbereiden kan je nu eindelijk je kroketten gaan frituren, gewoon frituren hoe je normale kroketten ook zou frituren. Ik zeg eet smakelijk ! en ik weet het is een werkje en je bent er echt wel qua tijd lang mee bezig maar hé wat een voldoening heb je achter af ;)


1 opmerking: