maandag 6 april 2015

Focaccia

Mensen kopen vaak de focaccia kant en klaar uit de supermarkt en alhoewel die niet vies is, is het wel zonde om het kant en klaar te kopen want hij is niet alleen slap als je hem zo koopt maar ook een heel stuk duurder dan wanneer je het zelf maakt.  Wij ontdekte de focaccia in ItaliĆ« toen wij van Elba weer naar huis gingen en vroeg in de ochtend focaccia bij de bakker kochten voor onderweg met onze zelfgemaakte tonijn salade, mmm als ik er weer aan denk krijg ik alweer honger! 
In ieder geval focaccia is zo ontzettend makkelijk om het zelf te maken en ik laat je zien hoe je het zelf maakt!



Wat heb je nodig
500 gram bloem
12 gram gedroogde gist of 25 gram verse gist
250 ml lauw warm water
2 eetlepels olijfolie
snuf suiker
grof zout



Doe 500 gram bloem in een deegkom met een snuf zout en meng dit even samen.

Los je gist op in 100 ml lauw warm water en een snufje suiker. Dit los je in ongeveer 10 minuten op op een wat warmere plek, als er beetje schuim in je water / op je water komt is het goed.

Giet dit vervolgens bij je bloem en roer het door elkaar. Voeg er 2 eetlepels olijfolie aan toe en de rest van het lauw warme water.
Kneed het deeg 10 minuten tot 15 minuten goed door totdat het soepel en zacht aanvoelt, vorm dit vervolgens tot een bal en laat het afgedekt met een vochtige theedoek in de deegkom rijzen op een warme plek voor 1 uur.

Kneed het deeg nadat het 1 uur heeft gerezen goed door, leg het uitgerold tot ongeveer 1 a 2 centimeter dik op een bakplaat die ingesmeerd is met olijfolie en druk door het hele deeg kuiltjes met je duim erin en strooi je er grof zeezout overheen
Laat het nu voor een laatste keer rijzen , dit keer voor 30 minuten op weer een warme plek ( hoeft niet afgedekt te zijn)

Bak je focaccia voor 20 minuten in een voorverwarmde oven van 240 graden tot hij mooi bruin is.

Eet je focaccia als hij nog warm is want dat is het lekkerste !! het enige nadeel van een focaccia is dat hij na een dag wat droger word om te eten dus ik raad je echt aan het direct te eten maar geloof mij hij is ook op voor je het weet ;)
Met een focaccia kan werkelijk waar je alle kanten op, zo heb je hier het basis recept maar je kan er ook rozemarijn aan toe voegen of wat dacht je van gedroogde tomaatjes en olijven door het deeg. Genoeg opties dus! Vinden jullie het leuk om binnenkort het recept voor de tonijn salade te zien die ik er altijd bij eet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten