woensdag 25 februari 2015

choco karamel mini taartjes met een snufje zout.

Zout , karamel en chocolade.. Dat spookte al lang in mijn hoofd nadat een vriendin een niet geslaagde tony chocolony taart had gehad en ik vastbesloten was een goede en nog betere variant te maken. Nu heb ik niet echt een taart gemaakt maar meer een mini taartje met een heerlijke brosse bodem, smeuïge karamel met daarboven op zachte chocolade. Benieuwd hoe? check snel verder.


Wat heb je nodig voor ongeveer 8 mini taartjes
Bodem
225 gram bloem
125 gram boter
80 gram poedersuiker
3 eidooiers
1 eetlepel ijswater

Karamel vulling

200 gram basterdsuiker
110 ml slagroom

Chocolade vulling

150 ml room
1 eetlepel suiker
25 gram boter
120 gram pure chocolade
25 ml melk
snuf zout

We beginnen met de bodem. Meng in een kom de bloem , boter en poedersuiker tot een kruimelig deeg ( je kan dit ook met een deeg mixer doen) Zodra het deeg kruimelig genoeg is voeg je 3 eidooiers toe en een eetlepel ijswater en meng je dit tot een samenhangend geheel. Wikkel je deeg in folie en laat het voor 1 uur rusten in de koelkast.

Zet 2 pannetjes op het fornuis en doe de oven op 180 graden. De 2 pannetjes zijn voor je karamel en je chocolade vulling. Zorg er ondertussen voor dat je het deeg dat een uur heeft gerust in de vormpjes doet ( doe er of boter of bakpapier in voordat je deeg erin gaat ) Prik wat gaatjes met je vork in de bodem van je deeg. 

Begin nu met de chocolade vulling omdat die langer vloeibaar blijft. Doe in een pannetje de room , suiker en boter en breng het zachtjes aan de kook. Zodra je room kookt zet je het vuur op z´n zachtst en voeg je de boter en de chocolade toe , meng dit goed samen tot je chocolade helemaal gesmolten is. Haal je pannetje van het vuur en laat het voor 10 minuten afkoelen.

In de 10 minuten dat je chocolade vulling aan het afkoelen is gaat je deegbodem in de oven voor ook ongeveer 10 minuten en ga je ondertussen de karamel maken. Dit doe je door in het andere pannetje op zacht vuur de suiker te laten smelten ( zonder te roeren!!) en als je suiker helemaal gesmolten is voeg je al roerend scheutje bij scheutje de slagroom toe. Zodra je karamel klaar is zullen waarschijnlijk je taartjes ook klaar zijn, haal ze uit de oven en zet ze op het aanrecht. 
Wat je nu nog moet doen is de 25 milliliter melk aan je chocolade vulling toe voegen en dat goed door roeren.

Maak nu eerst een laagje met de karamel door het over de bodem te schenken en daarover gaan we de chocolade vulling schenken. Maar wacht !! zout? hou jij van dat snufje zout zoals in de tony chocolony?  Doe dan of over de karamel zeezout voordat je de chocolade vulling erover doet of doe lekker makkelijk en doe de zeezout als laatste als topping.

Laat je taartjes voor 2 uur op kamer temperatuur rusten zodat de chocolade kan stollen.

Het is even wachten en het lijkt veel maar geloof mij het is veel makkelijker dan het lijkt. Met het deeg ben je plus minus 10 minuten bezig en nadat het heeft gerust ben je met de karamel en chocolade vulling ook niet meer dan 10 minuten bezig terwijl je bodem in de oven zit. Het enige lastige is de 2 uur wachten tot je chocolade is gestold en je ervan kan smullen ;)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten