Wat zijn
gedroogde tomaatjes toch soms een aanwinst voor je simpele broodje
kaas , voor je wat kaal uitziende salade , om je pizza mee te
decoreren , door je pasta te doen , of gewoon om zo op te eten met of
zonder een stukje mozzarella.
Ik hou er van. Maar wat ik vaak zo jammer vind is dat 1. Gedroogde
tomaatjes zijn vaak prijzig in de supermarkt en 2. Ze zijn vaak
veel te droog ( halloooo ik wil een gedroogd maar nog wat sappig
tomaatje hoor , geen doorgekauwde kauwgum structuur!)
Toen afgelopen
zomer wij een feest / barbecue bij mijn ouders thuis hadden hadden
wij natuurlijk ook volop eten en salades zelfgemaakt, en een van die
salades was een rucola mozzarella salade met zelfgemaakte gedroogde
tomaatjes.
Ik had het nog
nooit eerder zelf gemaakt idem dito mijn moeder , maar wauw mam !!
thanks dat je dit hebt geprobeerd want door jou ben ik niet meer weg
te slaan bij de eigen gedroogde tomaatjes. Hoe makkelijk en hoe
LEKKER dit is zal je echt verbazen.
Nadat je dit
zelf een keer hebt gemaakt vergeet je dat er überhaupt gedroogde
tomaatjes in pot te koop zijn believe me , en qua ingrediënten heb je
niet eens je supermarkt tas voor bij nodig zo weinig heb je voor dit
recept nodig .
Lees hier hoe ik
mijn eigen gedroogde tomaatjes maak , en waar ik het voor gebruik!
Balen!! Mijn tijm was niet meer goed dus moest ik het zonder doen dan maar wat Italiaanse kruiden en knoflook in de olie laten trekken |
Ingrediënten
- 1 pak cherry tomaten
- olijfolie ( ongeveer 5 eetlepels , maar om toe te geven gebruik ik altijd extra)
- tijm ( Italiaanse kruiden kan ook eventueel ook )
- suiker
- zout
- Verwarm je oven voor op 150 graden
- Snij je cherry tomaten door de helft en leg ze op een licht ingevette bakplaat , bakpapier is ook goed want dit zorgt ervoor dat ze drogen in hun eigen vocht
- Doe in een kommetje de olijfolie , ongeveer 10 tot 12 takjes tijm of de Italiaanse kruiden ( gris de tijm wel van de takjes af want je wilt niet een half stokje tijm tussen je gedroogde tomaatjes hebben als je het eet) en een snufje zout. Mix dit lekker samen en laat eventueel even 10 minuutjes staan zodat de olie de smaken goed opneemt.Wist je dat zout vocht opneemt? Dus hoe meer zout hoe droger je tomaten , maar natuurlijk ook zouter je tomaten
- druppel vervolgens geleidelijk aan de olie over je cherry tomaten heen zodat elk tomaatje olie over zicht heeft
- Strooi nu voor je eigen gevoel ( ik gebruik 2 eetlepels) suiker over je cherry tomaten , pas wel op tomaten hebben op zich al wel een wat zoete ondertoon dus strooi zeker niet je halve pak suiker erover !! het is aan jou of je zoetere gedroogde tomaten wilt of juist minder zoete.
- Vervolgens leg je nog voor de extra smaak over elk tomaatje een plukje tijm of Italiaanse kruiden
- Nu mogen je tomaten in de oven voor minstens 60 minuten minuten ( let op dat de droogtijd soms verschilt per oven , met mijn oven is 60/70 minuten perfect voor mij ) Na iets meer dan 60 minuten zijn ze al aardig gedroogd maar nog wel sappig. Als je ze droger wilt laat je ze gewoon langer in de oven , het is niet erg als het velletje aan de onderkant iets wat bruin is van het bakken.
- Als je tomaten de gewenste droogte hebben bereikt haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen voordat je ze bewaard
Voeg eventueel
een paar stukjes knoflook toe aan de olie voor de smaak en zodra je
tomaatjes op zijn hou je heerlijke olijfolie over!
Ik gebruik deze
gedroogde tomaatjes werkelijk waar voor zoveel , maar mijn favoriete
zijn voor op de pizza lekker simpel met alleen kaas prosciutto en
rucola , op een lekker stukje brood en voor de pasta avocado (
waarvan ik het recept later zal plaatsen want believe me pasta
avocado met gedroogde tomaatjes easy peezy en leeeekker !! )
Eet smakelijk
enne ... probeer ze niet allemaal in een keer op te eten he ;)
geweldig nu ook nog een lekker recept wat ik zeker zal uitproberen
BeantwoordenVerwijderenOke, ik spreek nu met mezelf af dat ik ze ook ECHT deze week nog ga maken! Bedankt voor t delen lieve schat
BeantwoordenVerwijderen